Kazenske točke

Vsakih nekaj let dobimo nov, še bolj strog zakon o varnosti v cestnem prometu (ZVCP). Spomnim se prvega takega zvcp-ja, ki je uvedel kazenske točke in za tiste čase nezaslišano visoke kazni. En teden ni bilo nesreče s smrtnim izidom na slovenskih cestah. Potem pa v enem dnevu trije mrtvi. Tableta je popustila po enem tednu!

Če sodim po ljudskem mnenju, je vozniška kultura vsako leto slabša, ceste čedalje bolj nevarne. Statistika pa pravi, da se število mrtvih zmanjšuje, ampak je še vseeno nad evropskim povprečjem.

Trenutno iščem podatke o kazenskih točkah, koliko se jih izreče na leto, koliko je posledično odvzemov, … (Edit: tole so mi poslali iz Ministrstva za pravosodje)

Čudno se mi zdi, da ob vsej tej nekulturi na cestah kazenske točke ne opravijo svojega dela? Ali policija izreče premalo kazenskih točk ker smo v resnici dobri in strpni vozniki, ali zato ker policija ne opravlja svojega dela tako kot bi ga morala?

Advertisements

4 thoughts on “Kazenske točke

 1. Oddelek za kazensko evidenco in evidenco vzgojnih ukrepov vodi od 1.1.2005 tudi evidenco pravnomočnih sodb oz. sklepov o prekrških. Vodenje skupne evidence kazenskih točk določa 207. člen Zakona o prekrških (ZP-1-UPB2, Ur. l. RS št. 55/2005 in ZP-1C, Ur. l. RS št. 20/2006), v skladu s katerim se pri ministrstvu, pristojnem za pravosodje, vodi skupna evidenca o številu izrečenih kazenskih točk za posamezne storilce prekrškov in pravnomočnih odločbah o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja. Evidenca se vodi zaradi evidentiranja in obdelave podatkov o storilcih prekrškov, ki so jim bile za prekrške v cestnem prometu izrečene kazenske točke, in števila izrečenih kazenskih točk, evidentiranja podatkov o tem, katerim voznikom je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja na ozemlju Republike Slovenije na podlagi doseženega ali preseženega z zakonom določenega števila kazenskih točk v cestnem prometu. Ministrstvo, pristojno za pravosodje, je upravljalec evidence.

  Podatki iz evidence se dajejo samo na podlagi pisne prošnje posameznika, na katerega se podatki nanašajo, če jih potrebuje za uveljavljanje svojih pravic. Za izpisek iz evidence se plača taksa v znesku, ki se plača za izdajo izpiskov iz kazenske evidence. Drugim uporabnikom se podatki iz evidence dajejo brezplačno na podlagi obrazložene pisne zahteve, če imajo za uporabo teh podatkov upravičen na zakonu utemeljen interes.

  Iz zakona torej izhaja, da mora oseba vložiti na Ministrstvo za pravosodje pisno prošnjo za izpisek iz evidence kazenskih točk, s takso, ki je potrebna za izpisek iz kazenske evidence

  Hvala za pohvalo 1tastarmu!

 2. Uspema, se ti opravičujem, tvoj post je vrglo med spam.
  Nimam še pogruntane vse nastavitve, mogoče pa wordpress nagaja?
  Drugače si pa ravno dopisujem z eno gospo iz ministrstva za pravosodje glede teh podatkov. Bomo videli, če mi jih bo uspelo dobit. Igram na informacije javnega značaja. Ko bo dopisovanje končano, bom pa objavil korespondenco. Seveda brez osebnih podatkov.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s