energetski pas Dr. Levina

Ko sem bil majhen, je moja mama imela en kup koristnih zgodbic. Recimo kadar smo bili na izletu v gorah in sva bila z bratom lačna, je pomagalo vohanje murk. Murke namreč dišijo po čokoladi. Mmmmm. To da v bistvu sploh ne dišijo po čokoladi in da se od vohanja še noben ni najedel, v najinih možganih še ni našlo prave povezave. Konec koncev je veliko v glavi in iz glave je bilo potrebno pregnati lakoto. To isto zgodbo je pripovedoval že najin dedek. Vsaj tako je ostalo v spominu v moji glavi.

Moja mama je bila včasih tudi učiteljica plavanja. Še sedaj ima roke bolj mišičaste kot jaz. Da je mularijo, ki so se pretvarjali da se utapljajo, spravila v red je imela zgodbico o fantku, ki je užival v tem, da je strašil svoje starše. Ko je bil v vodi je začel klicati na pomoč: na pomoč, morski pes. Prvič je bil učinek veličasten, priletela je cela familija in pol plaže (druga polovica je najbrž bežala iz vode). Naslednjič in naslednjič se je zgodba ponovila, vendar ga nihče več ni šmirglal. Potem se je enkrat zares prikazal morski pes. Pa ga ni več nihče prišel reševat. Dokler ni bilo prepozno.

Pred kakšnim mesecem je who razglasila konec pandemije prašičje gripe ali kakor so jo poimenovali kasneje n1h1, da ne bi preveč pokvarili prodaje svinjine. WTF! Šele pred enim mesecem je bilo konec? Saj niso resni. Se pravi do sedaj je bilo človeštvo v izjemni nevarnosti? Ko bo enkrat na vrsto prišla res nevarna bolezen, bomo pa vsi zamahnili z roko, ma dejte mi mir s temi ukrepi, sej spet ne bo nič. Aja mimogrede so razglasili da se je začela nova epidemija neke bakterije. Who cares.

Skupina znanstvenikov (ki naj bi bili kredibilni v vseh pogledih) je pred kratkim prestavila uro ki prikazuje koliko časa še imamo da rešimo naš planet iz alarmantnih 5 minut do dvanajstih na še bolj alarmantnih 4 minute do dvanajstih. Očitno med svojimi vrstami nimajo nobenega strokovnjaka za PR. Oziroma imajo nekoga, ki mu je uspelo to spraviti na čisto vse medije na svetu (očitno je bila dobra pogostitev na press konferenci) kar je vredno vrhunskega strokovnjaka, ampak mu je potem zmanjkalo časa da bi še primerno predstavil vsebino.

Za vsak kos hrane boš dandanašnji našel newage guruja, ki ti bo vročično razlagal, da je to blazno strupena zadeva. Veliko bolj kot npr. kajenje. Ali špeh. V redu, kaj pa naj potem jem? To in to, aha; ampak za vogalom že skače v luft naslednji guru, ki svari pred ravno to, ki ti jo je priporočil prejšnji.

Včasih je preveč informacij hudič. V dobi informacij je najbolj pomembno filtriranje. In če ima svarjenje pred nevarnostmi te in te prehrane popolnoma isti pristop kot Jehove priče ali prodaja energetskega pasu Dr. Levina iz Brookdaleske bolnišnice, hja, kaj čmo. Ignore.

Advertisements

12 thoughts on “energetski pas Dr. Levina

 1. Sem dobil od vseveda namig da je ura zdajle 11:54. Kje sem jaz dobil 11:56 ne vem. Se pa jasno spomnim tv konference kjer so uro premaknili. Morda so bili kakšni imposterji iz greenpeacea.
  Se posipam s pepelom iz naravnih bukovih polen.

 2. Saj bi jih človek ignoriral .. če mu ne bi nasvete direkt v glavo metali :)
  In to je fascinantno.
  En tip, ki sem ga naguglal izgleda kot pravi primer tipa od katerega noben moški ne bi kupil rabljenega avtomobila, ženske pa – če bi ga srečala na cesti bi mu dale denarnico in zbežale .. in vendar mu zaupajo svoje življenje.

  1. Moram še to dodat : vsaj dva od aktualnih gurujev sta bivša đankija.
   Vsaj 2 od od vnetih privržencev sta bivša “kadilca”.
   Od teh “kadilcev” je eden pri koritu ta zdrave revije .. deli nasvete o zdravju, večino leta je pa sam crkovina.
   Če bi napisal kaj ga muči mi ne bi verjeli :)
   Vendar, če uporabim njihov mehanizem sklepanja bi predvsem prišel do ugotovitve da trava škoduje.
   Pa nekaj retoričnih vprašanj bi si zastavil :)

 3. Veš kaj je dober post? Ko na temo o kateri se da debatirat ure in ure napišeš par odstavkov in z njimi zaobjameš cel problem in še poveš rešitev. Kul si, res.

 4. Kaj pomeni “alarmantnih” pet minut do dvanajstih?
  To ni tako zelo alarmantno!
  5 minut od 12 ur, pa recimo da je mišljeno do polnoči, torej 24 ur znese 0,35% dneva.

  Zemlja je stara nekje 4,5 milijarde let.
  0,3% od tega je 15.000.000 let.
  Po tej grozni uri je torej še celih 15 milijonov let časa, da rešimo planet.

  Tako da tvoja zgodba PR v celoti pade na tem primeru.
  Dejansko naj popravijo uro, da bo sploh smiselno, namesto minut naj vnesejo stotinke!
  Pa še vedno ostane prevelikih 2.500 let!

  Povsem drugače pa kažejo številke, če vzamemo časovne okvire bibličnega nastanka sveta.
  V kreacionističnem modelu je pa 5 minut do dvanajste samo 20 let.
  To pa res ni veliko, ampak potem je bolj relevantno vprašanje, kako kredibilni so ti “znanstveniki”…

  1. Mako, bom zagovarjal Žigo :) // sej vem da se zna sam, samo zakaj ne bi izkoristil priložnosti//
   Starost zemlje nima nobene povezave z obstojem big kaboom naprav :)
   Malce cinično bi rekel da smo od “polnoči” oddaljeni samo toliko časa kolikor časa je brez nadzora klovn (vsake toliko časa je klovn!) pred ustreznimi gumbki in se sprašuje šud aj pres or šud aj go :)

  2. Da še dodatno pojasnim. Originalno ta ura predstavlja koliko nam še manjka do uničenja planeta (z jedrskim orožjem). Kakšen eon predstavlja vseh 24 ur ne bi vedel.
   Medtem ko tisto odštevanje ki je mene vznevoljilo je bilo pa mislim bolj v stilu koliko še manjka da pride do katastrofalne spremembe klime. Taljenje ledu, hurikani, poplave, suše, razlitja nafte itd… (to je bilo še preden se je izlilo nx exxon valdezov v mehiški zaliv) Seveda taka mala sprememba klime, kaj pa je to za zemljo in življenje na njej – niti omembe vredno. Kakšen miljonček ali 10^8 let pa se bo vse porihtalo. Če je preživela obdobje imenovano snowball earth, bo tudi tole kar ga zdajle serje človeška civilizacija.

 5. Ok. Sem lajkala tvoj post. Sem se mogla sicer zlogirat, da se mi je zvezdica sploh pokazala, tako da naj se ve, da sem vložila veliko truda.

  Moje mnenje.
  Čez max deset let bomo brez pitne vode, nafte bo zmanjkal, gozdove bomo iztrebl, naravne katastrofe itak da bodo vedno hujše, ledeniki itak da se bodo stopil, jaz razmišljam vedno bolj, da bi si mogla v kleti počas začet delat zaloge konzervirane hrane in pitne vode. Klinc, jaz sem pesimist. Čudn, da je zemlja že sploh tok dolg zdržala.

  Neznansko lep dokumentarec, narejen podobno kot je napisan tale tvoj post Žiga, samo da je tu vse povedano in prikazano brez besed. Res priporočam ogled.

  http://www.greenthefilm.com/

  Za vse krivim Nejo, ki me tedensko šopa s temi stvarmi in mislim da se me je počas začel prijemat. Počas.

 6. Se strinjam z “Žigatom”, da gre pri tej uri za reševanje človeka in ne zemlje oziroma življenja samega. Tako da bi za 24ur lahko vzeli človeško zgodovino.

  In se ne strinjam s “Tomotom”, kajti “big kaboom naprave” niso nekaj novega za zemljo. Na vsake toliko časa kaj trešči “dol” na planet in te zunanje “naprave” so še hujše, ker so zaenkrat brez gumba, Bruce Willis pa tudi ne bo večen…

  1. Ni se ti treba strinjat z menoj :) “Naprave” so toliko stare kot tista ura.
   Razen če si mislil na različico vica, ki kroži izven našega sistema : .. nekaj smešnega moram povedat,a veš da so zemljani naredil the Bombo ?
   In kaj je smešnega : preizkuse delajo na lastnem planetu :)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s