Gips

Med cestnimi kolesarji so še posebej cenjeni kolesarji ki poleg neverjetne fizične pripravljenosti posedujejo tudi ščepec instinkta/taktike in tehnike. Pri taktiki/instinktu je to znanje kdaj napasti, koga spremljati, kdaj hliniti utrujenost, kdaj hliniti spočitost. To zadnje je sploh redkost. Indurain je po upokojitvi povedal da je bil marsikdaj v gorskih etapah na robu, vendar tega ni opazil nihče. Imel je res kamnit izraz.
Kako se spušča Thor Hushovd ali Il Falco, to so zgodbe za legende.
Da obrnem na bolj nam slovencem znane izraze, cestni kolesarji so tarča posmeha če teh kvalitet nimajo. Carlos Barredo npr. je znan po tem da je izredno močan kolesar, ampak vedno napade v napačnem trenutku. Isto je dolgo časa veljalo za Gilberta, ampak ko je nehal vozit za francoske klube se je taktično spremenil v enega top vozačev za enodnevne dirke. Top 3. Al pa Chavanel, isto, francozi so ga silili za grand tour vozača in nič iz tega, ko je prišel v belgijo se je čez noč prelevil v zmagovalca etap in enodnevnih dirk.

bettiniphoto_0039867_1_full

Denis Menčov je na giru nevem katerega leta, še preden je zmagal, uspel pasti pri vzponu na klanec extra kategorije. Bil je sicer deževen dan in on je res noro pritegnil da je šlo 40+ v 10% klanec, pa vseeno. Na vsaki dirki ko začne deževati se komentatorji nesumiljeno delajo norca iz njega. Ne pomaga mu pač tudi dejstvo da ima na vsakem spustu težave držati najhitrejše. Isto velja za brata Schleck, tadva poleg tega da se ne znata dol peljat, tamlajši ne zna niti šaltat, kaj šele da bi znal ketno nazaj gor dat. Heh. Skratka če si cestni kolesar in padaš, si tarča posmeha. Če si še kaj polomiš, toliko slabše zate. Če to ponavljaš, se te začnejo izogibati, lahko koga ponesreči zrušiš.

Pri gorskih kolesarjih je zadeva ravno obratna. Bolj ko si polomljen večji badass si. Večkrat ko si polomljen boljše je za tvoj imiđ. Nihče ne sprašuje zakaj si padel. Lahko si totalni lolek ki nima pojma, ampak če si polomljen to ni važno. Polomljenost garantira status. Brazgotine so obvezne.
Na fb-ju sem lansko leto zasledil sliko tipa v bolnici. Popolnoma zagipsan, pod sliko pa polno komentarjev vstilu kakšen tzar itd…
Jasno da se potem taki miselni procesi zasidrajo v sivini naše nadebudne bajkerske dece, novih geejev in benderjev (nimam pojma, mogoče je zdaj aktualen kdo čisto tretji) in namesto da bi v ključnem trenutku stisnil bremzo ali se nekako poskušal ujeti, izogniti padcu, se pač prepusti, saj bo itak potem v gipsu največji as. Na žalost se taki memi sidrajo v sivinah tudi precej bolj “zrele” populacije.

Ne pomagajo pa tudi take fotke:

Seveda, meni je bolj ali manj vseeno koliko se fantje lomijo, še vseeno bolje to, kot da sedijo doma za računalnikom in se debelijo ali bog ne daj jedo mamila. Ampak fotka je res zakon in zato ta zapis. Pravzaprav sem najbrž s tem postom prispeval še ščepec k tej kolektivni norosti, teksta o specjalkarjih itak nihče ne bo bral, sliko si bo pa vsak zapomnil :)

Advertisements

5 thoughts on “Gips

  1. Sam sebe uvrščam v čudaško mešanico cestnega in mtb kolesarja. Več o tem v eni od naslednjih objav.
   Pri vprašanju lomljenja udov sem vsekakor cestni/xc kolesar. Kar se da lepo razbrati iz pasivno agresivnega tona v drugem delu :)

 1. Upam da ne v tazagipsano :)
  Sem se pa spomnil na nekaj , obstajao šoferji, ki so poskušali sklatiti kolesarje s ceste .. obstajajo pa tudi kolesarji, ki so poskušali zriniti kamion s ceste (neuspešno) vendar tud ta kategorija obstaja .. in četudi bi bilo to s cestnim kolesom, bi ga komod uvrstilo visoko na lestvici carjev :))

   1. Jaz sem bolj cikal na kolesarje, ki poskušajo obratno :)
    Pa da ne bom offtopic; z izjemo scleckovega neznanja šaltanja in Induraina je vse ostalo zame novo – očitno sem spremljal slabe vire oz. vir.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s