Vedra štroma

Pred par leti sem v Monitorju ali neki podobni reviji bral članek Mihe Mazzinija o internetu. Uporabil je naslednjo prispodobo, ki se mi je globoko vtisnila v spomin. Morda tudi ni bil Mazzini, ampak prispodoba je kljub temu ali prav zato še vseeno dobra. Torej v starih časih so nosili vodo v hišo v posodah. Večja posoda je pomenila več udobja, ampak vodovod, to je bil pa gamechanger. No, je povzel avtor, isto je s podatki. Imeli smo flopy diske z 512 kb (seriously?), potem tamale 1.44Mb, CD-je s 600Mb, ampak internet je pa gamečejnđer. Podatki kadar hočeš, kolikor jih hočeš. Seveda iz današnje perspektive je primerjava smešna in totalno napačna (avtor je kot primer navedel da si lahko dol potegneš najnovejši updejt win popravkov). Internet je velikomnogo več kot le prenos podatkov. Je medij. Novi medij. Kjer so porušene jasne ločnice med ustvarjalci podatkov in porabniki. Ni več enosmerne komunikacije. Interakcija je tisto pravo. Družabna omrežja, forumi, irc, msn, itd. Ampak da ne zaidem preveč.
Taista primerjava mi zopet hodi po glavi ob enem čisto drugem problemu. Kdorkoli se je kdaj ukvarjal z obnovo stanovanja ali bognedaj hiše, ve povedati zabavno zgodbo. Da ti postavijo v sobo novo svetilko in kliker zanjo ti praktično razsujejo pol sobe. Teh muk se bomo kmalu rešili. Tehnologija je že tukaj, za vogalom. Zadnjič sem v hoferju (ne najdemlinka) dobil ročno svetilko z cree xl led diodo ki v najboljšem primeru proizvaja 1000lumnov. In pri tem porabi 3 Watte elektrike. Druga stvar so akumulatorji, ki so se v recimo desetletju zmanjšali za 50% in olajšali za prav toliko. Na obzorju so že nove tehnologije, ki obetajo kapaciteto akumulatorjev ekvivalentno bencinu li-air, ultracap, … seveda vse iz karbona, nanocevk in podobnega. Industrija prenosnih telefonov/računalnikov/ploščic/itd pač zahteva čim lažje, zmoglivejše,.. vse.
Kljub temu da najbrž naftni lobi dela vse da bi preprečil razvoj, se seveda vsa tehnologija počasi seli tudi v avtomobile. Mislim da se bo čez najkasneje 5 let popolnoma uveljavil koncept sobnih luči na baterije. Prižigalo bo samo prilepljeno na primerno mesto ob vratih in po zraku povezano z lučjo na stropu. V luči bo poleg ostalega še baterija s kontrolerjem ki jo bomo menjali enkrat na leto, kot včasih žarnice. Morda nekoč kar kombinacija žarnice in baterije. Pa namesto prižigala na steni kar daljinec v roki, kar bo bolj pripravno – v to se ne bi spuščal. Žarnica ekvivalentna žarilki z močjo 150W bo porabila recimo 2W, sveti 4 ure na dan,to je reci in piši 3kWh na leto. Današnje minjonke(AAA) imajo kapaciteto recimo 1000 mAh pri 1.2V = 1.2Ws – ja tle bo treba še delat, cca 1000x premajhna kapaciteta :)
Skratka točno tako kot v prispodobi oziroma ravno obratno. Zakaj inštalirati vodovod do vsake pipe, če lahko rezervoarček s kapaciteto za eno leto skriješ v samo pipo/luč. S tem da pri štromu nimaš problemov z zdravstveno inšpekcijo itd. Namesto vodovoda bomo imeli raje hi tech vedra štroma. Ali pač ne. Moja ekipa štromarjev pravi da je treba še rešiti problem daljinskega upravljanja luči, ki pokuri precej energije v standby-u. Bomo pač počakali kakšno leto več.
Lahko pa se seveda motim, kot bi rekel en drug računalniški komentator.

One thought on “Vedra štroma

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s